torsdag den 29. december 2011

Opskrift på lækker og nem kransekage

Jeg går meget op i kransekage. Jeg elsker faktisk kransekage så meget, at hvis vi nogen siden holder bryllupsfest, skal det være med kransekage udformet som overflødighedshorn. Det var der til mine bedsteforældre guldbryllup og i min verden er det stadig noget af det lækreste, og mest ekstravangante der findes.

Jeg bager altid kransekage til nytåraften (og alle andre anledninger, hvor jeg kan pressen en kransekage ind) og sidste år vovede jeg pelsen og bagte efter Mette Blomsterbergs opskrift. Jeg synes, at den opskrift jeg plejer at bruge er bedre, derfor får I nu den.

Der skal bruges:
100 g smuttede mandler
100 g sukker
100 g flormelis
500 g ren rå marcipan
2 past æggehvider

- Blend mandler og de to slags sukker til det er helt fint.
- Tilsæt æggehviderne og blend videre til det er en jævn masse.
- Riv et stykke madfilm af og læg det hvor du nemt kan få fat i det.
- Ælt marcipan og mandelmassen sammen til ensformig masse, det er lidt vådt.
- Pak massen ind i den afrevne madfilm og læg i køleskabet et par timer eller natten over. (Jeg laver massen om aftenen den 30. dec)
- Del dejen i to og rul ud i to lange pølser på ca 2,5 cm i D. (Det lettere arbejder, at bordet bliver rengjort mellem udrulning)
- Pølserne deles op så der er to på 8 cm og de næste er +2 (10, 12,14,16 osv)
- Den ene 8 cm pølse trilles til topkugle, de pølser andre samles til ringe.
- Man kan forme pølserne så de bliver lidt trekantede, og hvis man vil gøre det nemt for sig selv, anbefaler -- Mette Blomsterberg, at man flader trekanterne lidt foroven, så der er en flade at stille næste ring på.
- Ringene bages i forvarmet oven på 190 grader i ca. 12 min til de er gyldne, men ikke brune. Hold øje undervejs.
- Traditionel kransekageglasur piskes af past. æggehvide og flormelis, men jeg pynter med chokolade.
- Den største ring stilles på serveringsfadet og pyntes med chokolade, den næste stilles oven på og pyntes med chokolade og så fremdeles. Det er Mette Blomsterberg god til, så tjek lige hende ud over på Dr.dk. Mette B (og jeg) folder et lille kræmmerhus af madpapir og bruges det til pynte-sprøjtepose.

Hvis man er doven, moderne eller ikke har mod på at bygge et tårn, kan kranselagemassen trilles til små hapsere på størrelse med en blomme og bages sådan. De kan pyntes med nødder (usaltet pistacie ser godt ud) og dyppes i chokolade. Det er nemt hurtigt og mundret.

Velbekomme.

4 kommentarer:

 1. Jeg plejer også at bage min kransekage selv, men i år køber jeg den. Lyder som en lækker opskrift ;-)

  SvarSlet
 2. Min bedste veninde går også "meget op i kransekage", for at bruge dine ord, og klemmer også gerne en lille kransekage ind, hvor det liiiige passer. Har altid synes at glasuren var det bedste ved kransekage (medmindre man får et stykke, der er tilpas sprødt og lidt karamelagtigt (og meget lidt marcipanagtigt) - det gør jeg sjældent, så jeg napser bare det glasur der falder af mit - og af andres stykker (er ikke for fin til at tage af deres tallerkener også).

  SvarSlet
 3. er spændt på om det endelig skal lykkeds for mig at blive glad for kransekage, nu hvor jeg har lavet en omgang efter din opskrift.

  SvarSlet
 4. Anja det håber jeg bestemt, at du bliver. Tag den ud af ovnen når de er gyldne, de bliver lidt hårdere når de er kølet ned

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...