onsdag den 14. marts 2012

God dannelse

Der sker at jeg bliver forført af tidligere tiders sprogbrug og formelle tone. Jeg har eks. en kogebog der udgivet i 1964. Den er sådan en slags husmoderbibel, der udover alm. opskrifter på alt, gennemgår den danske madkultur fra middelalderen og frem, kommer med gode råd til indretning af køkken* og køb af redskaber og maskine, forklare hvorledes madvarer bør opbevares og forskellige diæter, alt efter hvilken sygdom man måtte have. Der er en introduktion i klog planlægning og der er også menuforslag til hele middagsselskaber og en introduktion i, hvordan man dækker bord og folder servietter.

I afsnittet: At have gæster står der bl.a.:


'Når dagen for festen og gæsternes antal er bestemt, sendes indbydelserne ud ca. 3 uger i forvejen. I almindelighed bruger man trykte kort, men til familiefester, bryllupper og lignende skriver man ofte hele indbydelsen selv. indbydelse kan for eksempel se således ud:
  
Det ville glæde direktør Poul svendsen og frue at se kontorchef Erik Andersen og frue til middag Lørdag     den 20 februar 1970 kl. 18,00, St. Kongensgade 55
S. U.                                                                Påklædning smoking

Modtages skriftlig indbydelse uden at påklædningen er anført, kan man gå ud fra, at festdragt (kjole) er obligatorisk. 
 En skriftlig indbydelse besvares altid skriftlig, også selv om gæst og vært bor dør om dør. Svaret skal være indbyderen i hænde inden for en uge.

Kommer der mere end 12 gæster, er det praktisk at lægge bordkort til herrene på en bakke i entreen. Ved det helt store selskab letter det placeringen, når der på kortet foruden for borddamens navn findes en plan over bordet, hvor pladsen er afmærket.
 Et bordføringskort kan f.eks. se således ud:


Ht. ingeniør Peter Hansen 
bedes føre
frøken Gerda Holm
                 til bords


Man forventer, at gæsterne ankommer præcis p det fastlagte klokkeslet. Det 'akademiske kvarter' er en nødplanke for den forsinkede gæste, men sjældent velset af værtfolkene**. De afveter gæsternes ankomst i dagligstuen. Det er ikke comme il faut, at gæster, som ikke kender hinanden, præsentere sig for hinanden, hvis de mødes i entreen, selv om det vel nok ville være det mest naturlige. Man hilse først på vært og værtinde og bliver derefter præstenteret for de gæster, men eventuelt træffer første gang


For at sætte stemningen i vejret og ryste gæsterne lidt sammen, kan man servere en cocktail eller et glas sherry, mens man samles.

Jeg elsker den gode dannelse, der ligger til grund herfor, og når jeg læser i bogen er det min stiveste radiostemme fra gamle dage, der læser højt inde i mit hoved.

Hvis nogen derud skulle have brug for en opskrift eller have hjælp til at klare borddækning eller andet, skal jeg gerne formidle mere.

*Der er simpelthen forskellige planteninger af, hvorledes køkkener bør indrettes.
** Emma Gad mener at man bør komme mellem 3 og 7 min for sent, så værtinden kan nå at få forklædet af. Kommer man mere end 15 min for sent, er det bedre at vente en time, og sige at man havde misforstået klokkeslettet.

1 kommentar:

  1. Hahaha, hvor er det bare SKÆGT!!! Men hvor er mange ting meget lette med sådan en invitation. Man slipper da for de vilde tøjkriser hvis man ved hvad standarden er ;)

    KH

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...